TERVEYS

© Riina Lummekari
© Riina Lummekari
Italiaano on valloittava ja suuri persoona pienessä paketissa. Rotu on yleisesti pitkäikäinen, ei ole siis kovin tavatonta yli 10 vuotiaat italiaanot. Rodussa esiintyy useita eri sairauksia ja yleisesti terveys on kohtalaisen OK. Harmaita hiuksia aiheuttaa esimerkiksi ohuet, pitkät raajat jolloin raajan murtumisriski on olemassa. Suosittelen lämpimästi hankkimaan mahdollisuuksien mukaan vakuutuksen jo alle 4 kuukauden ikäiselle italiaanolle jolloin vakuutus korvaa kattavammin. 

Rodussa esiintyy mm. CDA (color dilution alopecia/blue dog syndrome), allergiat, uroksilla kivespuutoksia, epilepsia, autoimmuunisairaudet, silmäsairauksia esim. lasiaisenrappeutuma ja kaihi, patellaluksaatio ja sydänsairaudet. Italiaanoissa esiintyy jonkin verran sydämessä fysiologista sivuääntä. Hampaisiin kertyy hammaskiveä, yksilöstä riippuen miten paljon. Parodontiitti on myös yksi rodun suun alueen ongelmista. Italiaanojen hampaita kannattaa harjata säännöllisesti ja huolehtia hampaiden puhdistuksesta. 

Kehottaisin myös panostamaan nuoren italianvinttikoiran eloon kotona mm. rajoittaa mahdolliset hyppimiset korkealle välttyäkseen raajojen murtumilta. Italiaanoa kannattaa opettaa miten hypätä rauhassa sohvalle ja alas sillä nuoret italiaanot tuppaavat usein kuvittelemaan olevansa lentokoneita eivätkä pentuna vielä kovin hyvin hahmota korkeutta. Iän ja kokemuksen karttuessa myös asioiden hahmottamiset ja kehon hallinta kehittyy. Suosittelisin myös liikuttamaan italiaanoa pennusta saakka vaihtelevissa maastoissa, jotta pennun kroppa, lihaksisto ja koordinaatio kehittyvät. Nämä asiat turvaavat myös italiaanon kasvua ja minimoivat mahdollisia tapaturmia. 

Kotona lattioilla on hyvä pitää reilusti esimerkiksi kumipohjaisia mattoja ainakin ensimmäisen vuoden aikana. Tällä minimoidaan esimerkiksi liukastumiset. Jotkut ottavat matot kokonaan pois tällöin kiinnitettävä huomioita ettei lattia ole liian liukas pennun kasvuvaiheen aikana.

Rotu kuuluu PEVISAan (perinnöllisten vikojen ja sairauksien vastustamisohjelmaan) joka on voimassa 
1.7.2018-31.12.2021
- polvituloksen tulee olla voimassa astutushetkellä. Aikaisintaan 12kk iässä voi saada (ensimmäisen) virallisen polvituloksen. Polvitulos on lopullisesti voimassa kun polvet on tarkistettu koiran ollessa vähintään 3 vuotta. 
- silmätutkimustuloksen tulee olla astutushetkellä maksimissaan vuoden voimassa.

Italianvinttikoiria voi terveystarkistuttaa silmien ja polvien lisäksi laajasti esimerkiksi tekemällä sydänkuuntelun tai/ja sydänultrauksen. Lisäksi on tarjolla mm. luustokuvaukset (kyynärät, lonkat, selkäkuvaus sisältäen LTV, VA & SP), geenitestit (mm. UC DAVIS & MyDogDNA, MDD) ja kilpirauhaset. Myös on tarjolla kaksi eri luonnetestiä, LTE (luonnetesti) ja MH (luonnekuvaus). 

Kokosin alle muutamia linkkejä joista aukeaa enemmän näistä terveysasioista esim. whippet ihmisten hienosti kootut tekstit koskien LTV:tä ja sydänsairauksia sekä muita hyödyllisiä tietoja. Lisäilen pikkuhiljaa lisää linkkejä alle.

© Riina Lummekari
© Riina Lummekari

★ LTV ja muut selän ongelmat osa 1 | osa 2 | osa 3
Koonnut Essi Piiroinen (Knl Epic Dreams, FI)
Also in english part 1 | part 2 | part 3
★ Perinnölliset selkämuutokset PDF
Luennoitsija Anu Lappalainen
Koonnut Whippet-harrastajat 


★ Sydän sanoo "DUN-LOP"
Luennoitsija Maria Wiberg 
Koonnut Whippet-harrastajat

★ Vinttikoiran tuki- ja liikuntaelimistön toiminta PDF
Luennoitsija Heli Hyytiäinen
Koonnut Whippet-harrastajat


★ SKL perinnölliset selkämuutokset
★ SKL lonkkanivelen kasvuhäiriö
★  SKL kyynärnivelen kasvuhäiriöt
★ SKL perinnölliset silmäsairaudet osa 1 | osa 2
★ SKL patellaluksaatio
★ SKL kilpirauhasen vajaatoiminta
★ SKL luonnetesti
★ SKL luonnekuvaus

★ SIC ry, terveys
★ SIC ry terveyskysely 2016 
★ Italian Greyhound Club of America, IGCA IG health
Italianvinttikoirien sairaudet & muut löytyy hyvin kattavasti myös englanniksi 

★ UC DAVIS italianvinttikoirien geenitesti
ENG
★ UC DAVIS italianvinttikoirien geenitestit suomeksi
Koonnut Annika Uuttu (knl Fightbells, FI)
★ MyDogDna passi, MDD


© 2016-2021 FIGHTBELLS | Valokuvat omistaa kuvaajat. Kuvien kopiointi kielletty. Kaikki oikeudet pidätetään. Sivusto toimii parhaiten internet selaimella.
Luotu Webnodella
Luo kotisivut ilmaiseksi!